Historie 1884-1919

Byggmester J. H. Nævdal A/S, etablert 1884

I 1864 rodde en tenåring fra Lindås, Johannes Haldorsen Nævdal, født i 1846 til byen for å få seg arbeid. Han tok landkjenning i Sandviken, der var det bygging av sjøboder og behov for folk, med innlosjering på byggeplassen.

Noe særlig mer vet vi ikke før han dukker opp på Ole Bulls praktfulle Lysøen, oppført i 1872–73. Av Stephan Tchudi Madsen er han tillagt rollen som byggmester for Lysøen, sannsynligvis en slags formann for tømrerne og snekkerne.

Det vi regner for å være starten på dagens J H Nævdal Bygg AS, var da han i 1884 fikk innvilget borgerbrev og tillatelse til å drive byggmesterforretning i Bergen, men han har tydeligvis drevet byggevirksomhet før dette, da vi fortsatt har regnskapene fra 1883.

I perioden frem mot århundreskiftet satset Johannes Haldorsen Nævdal sterkt når det gjaldt tomtekjøp og utbygging i egen regi. Allerede i 1887 hadde han bygget Øisteinsgate 10, der han selv flyttet inn. Omtrent samtidig bygde han et par leiegårder i Rosenberghaven (antagelig senere Rosenbergsgaten) og litt senere Øisteins gate 12.

Etter først å ha bygget bygårder på nedsiden i Øisteins gate kjøpte han i 1890 den store tomten nord for Johanneskirken (som da må ha vært under bygging), det såkalte Sydneskvartalet. Det var et stort prestisjeprosjekt, visstnok inspirert av Victoria Terrasse i Oslo. Dette var et krevende og svært prosjekt med opparbeiding av rampen i Øisteins gate og en dominerende, lang fasade mot byen på bortimot hundre meter. Schak Bull, en av tidens beste, var arkitekt. Hvis man ser nøye etter, vil man se at fasadene mot Johanneskirken er de opprinnelige og påkostede, tegnet av Schak Bull. Fasadene lenger borte, i Øisteins gate 3, bygd rett etter krakket, er derimot forenklet, ettersom kostnadene ble barbert.

Noen år før århundreskiftet kjøpte han tomteområder i Sandviken. Rimelige boliger for vanlige folk var kommunens betingelser for dette området. Bygningene i gateløpene i området Kirkegaten, Sandviksveien og Søndre Allmenningen er for det aller meste bygget av JHN i egenregi. Mye ble solgt raskt, men mange eiendommer ble også eiet og leiet ut i mange år. Han rakk å bygge og selge en del før krakket, så var det litt opphold før resten gikk.

I 1899, så vidt godt i gang i Sandviken, kjøpte han gårdene Solheimsbakken og Kronviken, fra sjøen og langt opp på Løvstakken. Det var et svært område hvor gatene i området Bøhmergaten/Bøhmerbakken, Furubakken, Granbakken og Søndre og Nordre Skogvei opptil Løvstakkveien ble regulert og etter hvert bebygget med mye av dagens gamle trehusbebyggelse i området. Arkitekter sies det ikke noe om. En del av husene som ble bygget i Solheimsviken ble tegnet og til dels bygget av hans sønn Johannes, som etter hvert overtok bedriften.

Historie 1920-1970

Andre generasjon startet med innflytting i nye lokaler med snekkerverksted. På 1950-tallet fikk Håkonshallen bygget opp taket som ble ødelagt i eksplosjonen på Vågen.

I 1919 flyttet J H Nævdal A/S inn i nye lokaler i Sverres Gate, med eget snekkerverksted. Samtidig var det generasjonsskifte, da sønnen Johannes tok over driften. Det var da slutt på de store utbyggingene i egen regi.

Det fremste referanseprosjektet i denne perioden var uten tvil gjenoppbyggingen av Håkonshallen, som var blitt sterkt skadet i eksplosjonen på Vågen i 1944. Hele taket ble bygget opp på ny, med plassbygde takstoler i store dimensjoner. I tillegg var det betydelige innvendige tømrerarbeider. 

På 60-tallet gikk det mot nytt generasjonsskifte, da snekkermester Johannes Nævdal tok over snekkeriet og hans yngre bror Harald ble tømrer, med svennebrev fra restaureringen av Kaupanger Stavkirke (se bilde), og senere byggmester med ansvar for tømrerforretningen.

Historie 1970-1999

I 3. generasjon flytter J H Nævdal A/S til Bjørnsons Gate og i 1998 splittes det i to i forkant av neste generasjonsskifte - J H Nævdal Snekkeri og J H Nævdal Bygg.

I denne perioden ble J H Nævdal A/S drevet av brødrene Johannes og Harald, henholdsvis snekkermester og byggmester. I 1980 flyttet firmaet fra de trange lokalene i Sverres Gate til Bjørnsons Gate like utenfor Danmarks Plass.

Av spesielt interessante bygg fra 70- og 80-tallet kan nevnes tømrerarbeider ved Fleslands nye terminal og Statoils nybygg på Sandsli.

Ved krisen rundt 1990 ble driften kuttet ned til et minimum, og firmaet måtte finne oppdrag utenfor det vante markedet. Dermed ble to cruiseskip innredet: Vistafjord ved verft i Malta og under seiling i Middelhavet, og Sagafjord i Stillehavet med passasjerer om bord, og delvis ved verft. Innredning ble levert til et hotell i London i skandinavisk stil, i dag Hilton Docklands. Snekkeriet kunne i samme periode vise til produksjon av faklene til OL i Lillehammer. Senere på 90-tallet ble et bygg for Nera prefabrikert på verkstedet og montert i utkanten av Tripoli i Libya.

Mester Yrkesbygg Bergen AS, som ble etablert som et samarbeid mellom flere firmaer i bransjen, var en annen viktig kilde til oppdrag både gjennom krisen på 90-tallet og videre.

Markedet begynte å ta seg opp i siste halvdelen av 90-tallet og det var spesielt ved rehabiliteringen av Vestre Sælemyr borettslag i 1995-97 at firmaet kunne bygge seg opp igjen. Her fikk 360 leiligheter nye fasader, innbygde altaner, m.m. Et annet stort prosjekt var tømrer- og innredningsarbeider ved et sykehjem i Odinsvei.

Da det nærmet seg nytt generasjonsskifte på snekkeriet ble det besluttet å dele firmaet i to. J H Nævdal Snekkeri ble værende i Bjørnsons Gate, mens J H Nævdal Bygg kjøpte tomt og bygget kontor og lager i Godvik. Samtidig ble J H Nævdal Prosjekt AS etablert for å kjøpe og utvikle tomter for boligformål.

Historie 2000-tallet

J H Nævdal Prosjekt etableres; Mester Yrkesbygg Bergen kjøpes og endrer navn til J H Nævdal Yrkesbygg; AMT Askøy Montasje Team kjøpes og endrer navn til J H Nævdal Stålbygg. Nytt generasjonsskifte i 2009.

Etter at J H Nævdal Bygg skilte lag fra snekkeriet skiftet fokus i retning av mer totalentrepriser, både på boliger og yrkesbygg. J H Nævdal Prosjekt ble etablert for å kjøpe og utvikle mellomstore byggefelt, og vi kjøpte oss opp i Mester Yrkesbygg Bergen til vi hadde 100% av selskapet. I 2011 skiftet MYB navn til J H Nævdal Yrkesbygg, og samtidig kjøpte vi AMT Askøy Montasje Team som ble hetende J H Nævdal Stålbygg.

I 2009 tok 4.generasjon, Tor Harald Nævdal, over som daglig leder i J H Nævdal Bygg. I dag er han styreleder, mens daglig leder er Trond Næss.

Flere referanseprosjekter fra 2000-tallet kan finnes gjennom linkene “Avsluttede” og “Aktuelle”.